Posted in
Severdigheter -
Andre severdigheter
Geologisenteret ligger i Slemmestad bibliotek og ble bygget ved hjelp av Paleontologisk Museum og åpnet i 1994. Her finnes utstillingsmontre med områdets fossiler, bergarter og mineraler. En modell viser berggrunnen i Slemmestad og omegn. Plakater forklarer tidsperiodene og begreper innen geologi.
Nytt fra Slemmestad
Geofunn: Slemmestad Stadion
På en kalksteinsflate fra ordovicium myldrer det av fossiler. Mest vanlig er de spydformetet blekksprutene, men vi finner også spiralsnodde nautoloideer samt trilobitter.
Sted og fylke
Slemmestad, Røyken, Buskerud
Innsendt av
Anders. G. Finstad
Koordinater
Decimal |
59.77612 10.48132 |
DDD MM.MMM |
N 59° 46.567 E 010° 28.879 |
DDD MM SS.SSS |
N 59° 46' 34.0212" E 10° 28' 52.7412" |
Geologisk forklaring av lokaliteten
Lagflaten i Slemmestad, som er rundt 70 m lang og 25-30 m bred, utgjøres av det øverste leddet av Hukformasjonen, Svartoddenleddet, også omtalt som ”orthocerkalken”. Dette leddet er her ca 2,5 m tykt. Den underliggende enheten, Lysakerleddet, er representert med flere kvadratmeter lagflate. Trilobitter, bl.a.Asaphus expansus, opptrer her. Den nederste enheten, Hukoddenleddet, er ikke eksponert i denne lokaliteten. Ulikt andre steder i Oslofeltet er også den direkte kontakten med overliggende enhet, Helskjerleddet tilhørende Elnesformasjonen, blottet her.
Fossilfaunaen er overveldende dominert av orthoceratitten Cycloendoceras commune. I tillegg opptrer det ganske få spiralsnodde nautiloideer, sannsynligvis tilhørende slekta Estonioceras. Denne slekta representerer for øvrig en av de tidligst kjente spiralsnodde nautiloideene. Enkelte store trilobitthaler er til stede mellom blekksprutene og det er tydelig at trilobittfragmenter utgjør en stor del av grunnmassen i kalken. Brachiopoder og echinodermer (pigghuder) er også observert.
Kalken er tydelig bioturbert (gjennomgravet) av organismer som levde på sjøbunnen mens sedimentet ble avsatt. Fra andre lokaliteter, bl.a. Hukformasjonen på Bygdøy i Oslo, er det rapportert bioerosjon (boringer) etter at bunnsedimentet ble omdannet til en ”hardground” eller ”firmground”. Delvis begravde blekksprutskall er erodert/oppløst i den øvre (eksponerte) delen.
Opptreden av trilobitter og konodonter gjør det mulig å korrelere denne enheten med enheter i Sverige, Estland og Russland av Darriwil (Kunda) alder. Lagene har ut fra dette en alder på ca 465 millioner år.
Skrevet av Hans Arne Nakrem
http://www.geoportalen.no/geofunn/funnene/slemmestad/

Kilde: Om Slemmestad i Wikipedia
Nest etter Kosås er Slemmestad en av de mest populære stedene for geologiske studier. Her finner du spennende avsetninger, og ikke minst kalkavsetninger som er en av grunnene til at sementfabrikken ble lagt nettopp her.
Slemmestad Cementmuseum ligger i sementfabrikkens tidligere “sekkefabrikk” i Slemmestad sentrum.
Museet ble åpnet i 1991.
Her finnes fotografier, gjenstander, protokoller og annen dokumentasjon som viser 100 års utvikling av sementproduksjon og den store betydningen fabrikken fikk for Slemmestad og menneskene her.
Les mer …